Wennen is best spannend!

Vanaf maandag 8 februari mogen onze dagopvanglocaties en peuteropvanglocaties weer open. Dat is best weer even wennen, zo na de lockdown. Hoe ga je hier goed mee om? Gabi, pedagogisch coach bij de Kinderkoepel, geeft een paar tips in deze blog.

Weer naar de opvang
Wat hebben we alle kinderen gemist! We kijken er naar uit om jullie kind(eren) en jullie weer te verwelkomen. Er is een veel gebeurd de laatste weken. Dit heeft een hoop veranderingen met zich meegebracht die ook op jullie gezinssituatie en op jullie kind(eren) invloed heeft uitgeoefend. Dat is iets waar we met het starten van de opvang rekening mee moeten houden.

Bereid je kind voor
Het is fijn om je kind voor te bereiden wanneer hij/zij weer naar de opvang gaat. Dit kun je doen door het aan je kind te vertellen, te vertellen hoe het afscheid verloopt en wat je kind op een dag gaat doen. Je kunt dit ondersteunen door met je kind langs de locatie te wandelen of te fietsen. Vertel hem/haar dat hij binnenkort weer mag spelen. Of bezoek onze website voor de virtuele rondleiding, de omgeving kan herkenbaar zijn voor je kind. Klik hier voor de link.

Geef ruimte aan emotie en gevoelens
Wees niet bezorgd als je kind aangeeft niet naar de opvang te willen. Hij/zij is tenslotte al lange tijd niet naar de opvang geweest. Neem zijn of haar emoties en gevoelens serieus en probeer de onderliggende reden te vinden. Bijvoorbeeld door te vragen: “Vind je het misschien spannend? Ik begrijp dat je dat voelt.” Wuif de gevoelens zeker niet weg door te zeggen dat het wel goed komt en dat het toch leuk is bij op de opvang. Grote kans dat je kind niet aangeeft hoe hij zich voelt (helemaal bij jonge kinderen niet), maar dat je wel verandering opmerkt in zijn gedrag, bijvoorbeeld druk of dwars gedrag. Check ook hierin de gevoelens van je kind. Voor jongere kinderen is dit lastig, maar belangrijk is zeker om dit te erkennen en om gevoelens en emoties te benoemen.

Maak het bespreekbaar
Als je verandering merkt in het gedrag van je kind bespreek dit met de pedagogisch medewerker van de groep. Wanneer zij weten hoe je kind zich voelt, kunnen ze hier extra aandacht voor hebben. Ook als er andere bijzonderheden zijn of als je kind bepaalde dingen heeft meegemaakt, is het belangrijk om dit aan de medewerkers door te geven.

Geef iets vertrouwds mee
Om je kind te ondersteunen en te helpen om weer te wennen, kun je je kind (tijdelijk) een knuffel of iets anders van thuis meegeven. Ook het gebruik van een speen kan toenemen. Dit is niet erg, als je kind weer gewend is bouwen de medewerkers het gebruik van de speen weer af.

Blijf rustig en ontspannen
Vind je het zelf lastig om je kind weer naar de opvang te brengen, dan kun je dit ook met de medewerkers bespreken. Dit is helemaal niet vreemd. Wij zijn er om samen met jou te kijken hoe we de start op de opvang weer fijn kunnen laten verlopen. Wees je er van bewust dat je onderliggende spanning bij jezelf kunt overbrengen op je kind, die voelt jouw spanning aan. Dit kan je kind onzeker maken, want jij brengt je kind ergens heen terwijl jij er zelf geen goed gevoel over hebt. Zorg ervoor dat je het afscheid kort en duidelijk houdt. Als je behoefte hebt aan ondersteuning van de medewerker kun je dit telefonisch bespreken.

Langzaam opbouwen
De eerste weken besteden we onze aandacht aan het ‘opnieuw wennen op de opvang’. Kinderen moeten weer afscheid nemen van hun ouders, wennen dat ze verzorgd worden door iemand anders, wennen aan de structuur en het ritme op de groep, wennen aan de andere kinderen en de ruimte. We zorgen zover het kan voor vaste medewerkers op de groep. Zij zorgen ervoor dat de kinderen de ruimte en mogelijkheid krijgen om te ontspannen, ontladen en te wennen. We geven ieder kind de tijd en ruimte om dit op zijn of haar eigen tempo en eigen manier te doen. Met als doel dat ieder kind zich weer veilig en vertrouwd voelt binnen de groep.

Spelen en bewegen
We starten de eerste weken niet met thema’s, werken niet aan projecten en bieden geen extra activiteiten aan. Vrij spel, veel buiten spelen en vrije beweeg activiteiten, daar gaan we mee beginnen. We doen dit in ieder geval tot en met de voorjaarsvakantie en voor de peuteropvang misschien ook de week erna nog. Lekker samen spelen en bewegen, dat is nu belangrijk.

Wennen kan vermoeiend zijn
Het kan zijn dat je kind na een dag op de opvang vermoeider is dan normaal. Je kind doet weer allerlei nieuwe prikkels op. Besteed bij het halen extra aandacht aan je kind en zorg voor een rustig moment met hem of haar thuis. Heb begrip en geduld voor je kind.

Vragen?
Voor vragen kun je altijd contact opnemen met de medewerkers van de groep. Het is belangrijk om er met elkaar voor te zorgen dat jouw kind weer gewend is op de opvang, zich fijn voelt en met plezier kan spelen en ontwikkelen.

Belangrijke linkjes

  • Klik hier voor de link naar de playlist ‘Rondleidingen’ op ons YouTube-kanaal.