Werken en leren

Werken en leren

Ben je op zoek naar een uitdagende baan in de kinderopvang en wil je hiervoor graag in de praktijk opgeleid worden? Bij de Kinderkoepel hebben we verschillende mogelijkheden voor stages of het omscholen voor werken in de kinderopvang.

Heb je een vraag over werken en leren bij de Kinderkoepel? Stuur een e-mail met je vraag naar: stage@kinderkoepel.nl

We helpen je graag verder.

 

Play Video

Erkend leerbedrijf

De Kinderkoepel is aangesloten bij het regionale samenwerkingsverband voor stagebeleid en is een erkend leerbedrijf van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SSB). Je kunt bij ons stage lopen voor de volgende opleidingen: 

  • Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 
  • Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 
  • HBO Associate degree Pedagogisch Educatief Professional (1 plek) 
  • Maatschappelijk stage (voortgezet onderwijs)

 

Logo erkend leerbedrijf website 350x350

BBL-route

Bij de Kinderkoepel bieden we ook een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) aan. Bij BBL ga je een dag per week naar school en werk je de overige vier dagen op één van onze locaties. Je duikt gelijk de praktijk in en er wordt een groot beroep gedaan op je eigen initiatief, leergierigheid en doorzettingsvermogen.

Afhankelijk van je vooropleiding, kennis en ervaring wordt er een gepersonaliseerd programma opgesteld. Dat maakt elk BBL-traject uniek. Als je bij ons een BBL-route gaat volgen, ga je met ons een opleidings-overeenkomst aan. Daarnaast krijg je een contract van maximaal 24 uur met een proeftijd van twee maanden. De opleiding betaal je zelf. Je kunt na het afronden van je opleiding een deel van je opleidingskosten terugverdienen door bij ons in dienst te blijven.

Zij-instromers

Om het vak van pedagogisch medewerker te kunnen uitvoeren, moet je in het bezit te zijn van een passend diploma. Werk je nu in een heel ander vakgebied en wil je overstappen naar de kinderopvang? Ook dat kan bij de Kinderkoepel.  

Voor de functie van pedagogisch medewerker in de kinderopvang gelden bepaalde kwalificatie eisen. Sinds 2021 is het voor zij-instromers mogelijk om hiervoor een aanvullende scholing te volgen. De bijscholing die gevolgd moet worden is: Pedagogische kwaliteit in de praktijk. Dit kan op een externe locatie of indien mogelijk via een incompany training. Na het ontvangen van het certificaat ben je bevoegd om als pedagogisch medewerker bij ons aan de slag te gaan. 

Veelgestelde vragen

Met welke opleider werken jullie samen?

Voor het BBL-traject werken we samen met Zadkine Rotterdam. Vanwege de ervaring, de mogelijkheid tot het volgen van een maatwerktraject en de grootte van de opleiding (meerdere klassen en meerdere mogelijkheden).

Voor zij-instromers hebben we verschillende samenwerkingspartners. Afhankelijk van het aantal deelnemers kunnen we kiezen voor een individuele cursus bij Kiki of bieden we een incompany training aan via Kans Kwadraat.

Hoe weet ik of mijn diploma's volstaan?

Om er achter te komen of je in aanmerking komt voor het zij-instroomtraject, kun je de diploma check doen. Ga hiervoor naar https://www.kinderopvang-werkt.nl/diplomacheck-kinderopvang. Vul je behaalde diploma(‘s) in om er achter te komen of dit diploma (deels) kwalificeert om te kunnen werken in de kinderopvang.

Wat ga ik verdienen?

Wanneer je in dienst komt als student-werknemer en het BBL-traject volgt, krijg je gedurende je opleiding een salaris conform de CAO kinderopvang. Student-werknemers worden ingeschaald in schaal 5. Wanneer de inzetbaarheid stijgt, stijgt ook de trede en daarmee dus het salaris. Wanneer je gediplomeerd bent wordt je contract omgezet en word je ingeschaald in schaal 6 als pedagogisch medewerker.

Wanneer kun je starten als BBL-er?

We werken voor het BBL-traject met twee instroommomenten per jaar: februari en oktober. We beginnen de werving en selectie wel al maanden voor aanvang. Je kunt solliciteren via een CV en motivatiebrief om in aanmerking te komen voor het BBL-traject.

 

Voor het zij-instroomtraject zijn geen vaste instroommomenten, we zijn hiervoor afhankelijk van het aanbod van kandidaten die zich willen omscholen. Bijscholingen passend bij het zij-instroomtraject worden gedurende het jaar op meerdere momenten aangeboden.

Hoeveel uur ga je aan het werk?

Als je het BBL-traject gaat volgen, krijg je een contract van maximaal 24 uur. We hebben ervaren dat dit goed te combineren is met een lesdag in de week. Wanneer er diensten op de BSO worden gedraaid, kunnen deze uren goed verdeeld worden over 4 dagen.

 

Als je het zij-instroomtraject gaat volgen, wordt de contractgrootte bepaald in overleg.

Wat houdt een opleidingsovereenkomst in?

Om aan een opleiding te kunnen beginnen, moet je vooraf een overeenkomst met het leerbedrijf te ondertekenen. Als je het BBL-traject volgt, is je inschrijving dus pas rond als je ook een praktijkovereenkomst (POK) hebt ingevuld en hebt laten ondertekenen door zowel het leerbedrijf als de opleiding.