UIT EEN BEKER IS BETER!

UIT EEN BEKER IS BETER!

De dreumesen die op de dagopvang locaties nog flesvoeding krijgen, worden gestimuleerd om geleidelijk over te stappen op het drinken uit een beker. Waarom vinden we dit belangrijk en waarom doen we dit? Dat vertellen we allemaal in deze blog.

Uit een beker is beter!
Het drinken uit een open beker is goed voor de ontwikkeling van de mondspieren, de motoriek én het is belangrijk voor de spraakontwikkeling van je dreumes. Daarnaast wordt de kans op gebitsproblemen, zoals gaatjes, verkleind.

Wanneer begin je?
Er wordt aangeraden om rond de eerste verjaardag al te beginnen met drinken uit een beker. Uit een beker leren drinken is best moeilijk voor een dreumes. Het zelf optillen van een volle beker, het stevig vasthouden, het op tijd openen van je mond, de juiste hoeveelheid drinken opdrinken en de beker weer terugzetten, vereist veel coördinatie. Wij starten met het aanbieden van een drinkbeker op de dreumesgroepen.

Een tussen stap
De eerste stap naar het drinken uit een beker is vaak een tuitbeker. Drinken uit een tuitbeker lijkt best nog veel op het drinken uit een speen. Het drinken uit een tuitbeker voegt op zichzelf niet zoveel toe aan de ontwikkeling, maar de dreumes kan vaak wel eerder zelf drinken uit een tuitbeker dan uit een gewone beker. Dit is goed voor de zelfredzaamheid en het gevoel van eigenwaarde; kijk wat ben ik al groot! Op de dreumesgroepen gebruiken we geen echte tuitbekers, maar een oefenbeker zonder “zuigtuit”. Wij kiezen hier bewust voor. Bij het drinken uit een oefenbeker moeten  de mond, lippen en de tong al hele andere bewegingen leren maken. En dat is goed voor de spraakontwikkeling.

Stap 2
Dan is het tijd om te leren drinken uit een gewone beker en dat begint allemaal bij knoeien! Drinken uit een gewone beker vereist verschillende vaardigheden van de dreumes, dus dat betekent veel oefenen! Zelf een beker vasthouden en een slokje nemen vereist vaardigheden die kinderen pas later ontwikkelen, dit is ongeveer vanaf 18 maanden. Eerst houdt de pedagogisch medewerker op de groep de beker vast en langzaam gaat de dreumes het dan zelf proberen.

Oefening baart kunst!
Oefenen is belangrijk, al zijn het maar twee slokken per keer, uiteindelijk lukt het! En daar mag bij geknoeid worden, dat hoort erbij!