Knoeien met eten mag!

Knoeien met eten mag!

Herken je dat? Je baby begint langzaam vast voedsel te ontdekken, maar haalt voortdurend alles uit zijn mond of stopt het er weer in. Moet je dit toelaten of juist niet? In deze blog geeft Gabi, pedagogisch coach bij de Kinderkoepel, uitleg en een aantal tips. 

Vast voedsel
Rond de leeftijd van 6 maanden krijgen de meeste baby’s al wat meer vast voedsel aangeboden. Het fruithapje is vaak de eerste stap, gevolgd door groente. Op de dagopvang volgen wij hierbij het ritme van thuis. Je zal zien dat je baby steeds meer interesse krijgt in het zelf ontdekken van eten. Zeker als je baby al een beetje rechtop kan zitten, eventueel met ondersteuning, en als hij motorisch voldoende ontwikkeld is om zelf de stukken voeding op te pakken, wordt zelf eten steeds interessanter.

Ontdekken via de mond
Een baby leert zijn wereld vooral door zijn mond kennen, een baby voelt met zijn mond. Zo ontdekt hij of iets hard of zacht is of welke structuur iets heeft. Een baby herkent voorwerpen visueel ook beter als hij ze eerder met zijn mond heeft ontdekt. Bij het ontdekken werken verschillende zintuigen samen; zien, ruiken, proeven en voelen. Door te voelen bouwt een baby ervaring op die eerder met de mond is opgedaan. Zo leren ze vast voedsel kennen en herkennen.

Hand-oog coördinatie
Op de groep laten wij de baby’s zoveel mogelijk met hun eigen handen eten. Het zelf doen stimuleert de oog hand coördinatie en de fijne motoriek. Baby’s gaan rond 8 à 9 maanden hun handen steeds specifieker gebruiken en kunnen dan voorwerpen met hun duim en wijsvinger vasthouden. Kijk maar eens als je baby zelf brood eet. Hoe hij het in zijn mond stopt en er weer uit haalt of hoe hij het broodkorstje vastpakt met zijn handjes of hoe hij een kruimel van de tafel kan oppakken met zijn vingers. Dat is nog best lastig en moet flink geoefend worden.

Zelf doen is goed
Het zelf doen en zelf eten geeft een baby een gevoel van zelfvertrouwen. Daarnaast draagt het bij aan de relatie tussen de verzorger en de baby. Het is gezellig om met elkaar aan tafel te zitten, thuis en op de dagopvang. Je ziet elkaar, maakt contact. En zien eten doet eten, zeggen ze wel eens. Dat geldt zeker op de dagopvang, kinderen leren ook van elkaar!

Tips bij het eten

  • Om het eetmoment/activiteit te structureren geven wij de allerkleinsten steeds 1 stukje brood en niet een heel bord vol.
  • Broodkorsten zijn ook goed om mee te ontdekken, daar kan een baby lekker op sabbelen en makkelijk in en uit de mond stoppen.
  • We motiveren en zijn positief tegen de baby’s wanneer ze zelf eten.
  • We stoppen met een eetmoment als we merken dat de interesse ergens anders naar toe gaat. Eten is een activiteit en als de aandacht verslapt en een kind niet er niet meer van geniet is het tijd ermee te stoppen.
  • Gezelligheid aan tafel is belangrijk, maak er geen strijd van. Bij een baby gaat het om het proberen en ontdekken van vast voedsel. Leren ontdekken en leren eten kost tijd en moet vooral heel veel geoefend worden!
  • Maak je geen zorgen om de hoeveelheid eten. Baby’s krijgen nog voldoende voedingsstoffen binnen met de fles of borstvoeding. Een baby gaat uit zichzelf meer vast voedsel eten en langzaam vermindert dan de borst- of flesvoeding.
  • De kans dat een baby het eten op de grond gooit is natuurlijk ook aanwezig, dat hoort ook bij ontdekken. Knoeien mag!

Vragen?
Heb je nog vragen over dit onderwerp? Je kunt deze altijd stellen aan de pedagogisch medewerker op de groep van jouw baby. Je kunt ook een mail sturen naar Gabi via g.pronk@kinderkoepel.nl.