Huilen bij het wegbrengen hoort erbij!

Huilen bij het wegbrengen hoort erbij!

Als je baby in de eenkennigheidsfase zit kan het zo zijn dat hij (of zij) moet huilen als je hem bij de opvang brengt. Natuurlijk is dit niet prettig, maar het hoort erbij. In deze blog geeft Gabi, pedagogisch coach bij de Kinderkoepel, uitleg en een aantal tips. 

Veilige hechting
Hechten is een liefdevolle vaste band met iemand opbouwen. Voor een baby is het belangrijk dat hij zich kan hechten aan een vaste verzorger. Veilig gehechte kinderen hebben meer zelfvertrouwen, ontwikkelen een positief zelfbeeld, gaan erop uit om de wereld te ontdekken en gaan later makkelijker sociale relaties aan.

Aan wie hecht een baby zich
In de meeste situaties zijn de ouders de eerste personen waar een baby zich aan hecht. Maar hechtingsfiguren kunnen ook een opa of oma of een pedagogisch medewerker van de opvang zijn. Een baby hecht zich aan maximaal 5 tot 6 personen. Dat is één van de redenen dat we met vaste gezichten werken op de babygroep.

Hoe zorg je voor een goede hechting
Om goed te kunnen hechten is het belangrijk om tijd door te brengen met een baby, om elkaar te leren kennen zodat je weet wat een baby fijn vindt, zijn gedrag en karakter leert kennen. Dit doe je door veel (fysiek) contact te hebben, door positief te reageren op een baby en met elkaar te praten en te spelen.

Verschillende fases
Hechting van een baby verloopt in verschillende fases.

  • 0-3 maanden; een baby reageert op iedereen die hem positieve aandacht geeft. Een baby reageert door te glimlachen. Hierdoor wordt er positief  op de baby  gereageerd en ontstaat er een  wisselwerking wat hechting versterkt. Een baby herkent vanaf de geboorte de stem, geur en het gezicht van zijn vaste verzorgers.
  • Vanaf 3-7 maanden krijgen baby’s voorkeur voor mensen die veel tijd met hem doorbrengen, hem positieve aandacht geven en positief op zijn signalen reageren.
  • Tussen de 7-12 maanden krijgt een baby voorkeur voor mensen en wil niet graag bij ‘vreemden’ zijn. Dit is de eenkennigheidsfase.
    Een baby kan zich nog niet indenken dat wanneer een persoon of figuur weg is, deze ook weer terugkomt. Voor een baby geldt, uit het zicht is weg. Dat kan een angstig gevoel oproepen. Een baby moet dus nog leren dat zijn vertrouwde hechtingsfiguur weer terugkomt.
  • Tussen de 12-24 maanden ontstaat het ik-besef en ontdekt een baby dat hij zelf een persoon is, los van een ander. Bij stress of angst zal een veilig gehechte baby zijn hechtingsfiguur opzoeken.

Rol kinderopvang
De kinderopvang speelt een belangrijke rol in de emotionele ontwikkeling van kinderen. Alle medewerkers op de babygroepen hebben een opleiding tot babyspecialist gedaan. De pedagogisch medewerkers werken aan emotionele veiligheid en zorgen dat ze een goede en liefdevolle band met je baby opbouwen. Dit doen zij door passend te reageren op signalen van je baby, je baby te troosten en niet te laten huilen. Maar ook door contact te maken met je baby (oogcontact en fysiek contact), met en tegen je baby te praten, te knuffelen en liefdevol te verzorgen in een rustige en stressvrije omgeving.

Tips bij het wegbrengen
Als je baby in de eenkennigheidsfase zit kan het zo zijn dat hij moet huilen als je hem bij de opvang brengt. Natuurlijk is dit niet prettig, maar hechting erbij hoort. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Deze tips kunnen je helpen bij het wegbrengen van je baby;

  • Zorg zelf dat je rustig bent en de tijd hebt om je baby te brengen. Als jij gehaast en gestrest bent, breng je dat gevoel over op je baby waardoor hij kan denken dat er iets vervelends gaat gebeuren of dat er iets niet goed gaat. Baby’s zijn namelijk heel sensitief en voelen situaties goed aan.
  • Vanwege Corona gaat het halen en brengen nu iets anders dan normaal. Vertel je baby dat hij naar de opvang gaat en dat je hem vanavond weer komt halen. Je kunt hem bijvoorbeeld vertellen wie hem oppakt of wie de maxi cosi aanneemt. Een baby begrijpt niet alles wat je tegen hem zegt, maar jouw woorden en het contact wat je met hem hebt stellen hem gerust.
  • Zorg voor een vast ritueel bij het wegbrengen zodat je baby dit ritueel leert herkennen wat hem helpt de gebeurtenis/overgang uiteindelijk overzichtelijk te maken.
  • Zorg ervoor (dit geldt eigenlijk altijd) dat je contact maakt met je baby, kijk hem aan, praat rustig en beweeg en rustig en geduldig. Het duurt even voor een baby een prikkel heeft verwerkt, dus neem de tijd en wacht tot hij reageert en je ziet dat hij je volgt. Vertel wat je gaat doen, aan wie je hem overhandigt, wacht tot hij reageert of je ziet dat hij je snapt en voer dan je actie uit. Geef de medewerker ook even de tijd om contact te maken met je baby.
  • Als je baby moet huilen wanneer je hem aan een beroepskracht overhandigt, neem bewust afscheid en hou het afscheid kort. De beroepskrachten weten hoe ze je baby kunnen troosten. Als je een vervelend gevoel hebt aan het afscheid nemen kun je met de beroepskrachten afspreken of je nog even kunt bellen om te vragen of je baby is gekalmeerd.
  • Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de beroepskrachten. Wanneer dit niet zo is, voelt je baby dit aan en kun je onbewust je onvertrouwde gevoel overdragen op je baby. Ga in dat geval in gesprek met de beroepskrachten en bespreek de situatie.

Vragen?
Heb je nog vragen over dit onderwerp? Je kunt deze altijd stellen aan de pedagogisch medewerker op de groep van jouw baby.
Je kunt ook een mail sturen naar Gabi via g.pronk@kinderkoepel.nl.