Leren en werken via de BBL-route

Als je in de kinderopvang wilt werken moet je bevoegd zijn. Vanaf september kun je bij de Kinderkoepel werken en leren combineren via de BBL-route. Wat is dit en hoe kom je hiervoor in aanmerking? In deze blog vertellen we je er meer over.

Wat is BBL
BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg, dat wil zeggen dat je in de praktijk wordt opgeleid door middel van een leer-werktraject. Je komt in dienst als werknemer, maar loopt dan nog stage. Je bent nog 100% boventallig. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om de kinderopvang te leren kennen en alles wat daarbij komt kijken. Je begint direct, net als bij de BOL-variant, met stageopdrachten.

Wat is het verschil tussen BOL en BBL
Bij BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) ligt het accent op het opdoen van theorie, veel lessen op school volgen, aangevuld door een stage.
Bij BBL ga je één dag per week naar school en werk je de overige vier dagen. Je duikt gelijk de praktijk in en er wordt een groot beroep gedaan op je eigen initiatief, leergierigheid en doorzettingsvermogen.

Hoe gaat het in de praktijk
Als je bij ons een BBL-route gaat volgen, ga je met ons een opleidingsovereenkomst aan. Daarnaast krijg je een contract van 22 uur met een proeftijd van twee maanden. De opleiding betaal je zelf. Bij voorkeur werken wij met de opleiding bij het Zadkine in Rotterdam. Het salaris zal steeds iets stijgen naarmate de inzetbaarheid toeneemt. Uiteindelijk rond je het stagelopen af en bereik je 100% inzetbaarheid. Je kunt na het afronden van je opleiding een deel van je opleidingskosten terugverdienen door bij ons in dienst te blijven.

Ervaring opdoen op alle groepen
Bij de Kinderkoepel vinden we het belangrijk dat je aan het einde van het leer-werktraject met alle doelgroepen hebt kennisgemaakt. Je loopt daarom gedurende het traject op alle groepen mee. Je begint bij de peuters, gecombineerd met de BSO (4 en 7+). Mocht je daar voldoende kennis en ervaring hebben opgedaan, dan kun je deels gaan werken op de BSO (50% inzetbaar) en je stage verder voortzetten bij de dreumes- en babygroep.

Traject ‘op maat’
Door middel van evaluatiegesprekken en aan de hand van een persoonlijk ontwikkelplan (POP) houden we je voortgang bij. De student-werknemer maakt reflectieverslagen om behaalde vaardigheden aan te tonen. Het traject is op die manier ‘op maat’. Je bepaalt zelf je leerdoelen. Het keuzedeel ‘Werken met baby’s’ volgen is echter wel een voorwaarde, omdat dit noodzakelijk is voor het werken op een babygroep.

Hoelang duurt zo’n stageplek
We streven ernaar dat je binnen twee jaar de opleiding hebt doorlopen en je van 0% naar 100% inzetbare pedagogisch medewerker bent ontwikkeld. In principe volg je je traject op een vaste locatie, maar het zou kunnen voorkomen dat je gedurende je opleiding (ook) op een andere locatie wordt ingewerkt. Globaal is het eerste jaar voor de BPV-opdrachten (beroepspraktijkvorming) en het tweede jaar voor de examenopdrachten (Prove2Move). Zodoende kun je dus binnen twee jaar je diploma halen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen
Je opleidingsniveau dient minimaal niveau 3 te zijn, omdat we de BBL-opleiding op niveau 4 aanbieden. Je moet een groot hart hebben voor kinderen, willen ontwikkelen en je moet flexibel zijn. Je solliciteert via een motivatiebrief en CV. Mocht jouw profiel ons aanspreken dan word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De verwachtingen worden afgestemd en wanneer het van beide kanten goed voelen, krijg je een plek toegewezen op één van onze locaties.

Is de BBL-route iets voor jou?
Wil je deze uitdaging aangaan? Mail ons je motivatie en cv vóór  25 augustus a.s. naar a.kentin@kinderkoepel.nl
Heb je nog vragen over de BBL-route? Stuur dan een mail naar stage@kinderkoepel.nl

 

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.