Leren en werken tegelijk!

Leren en werken tegelijk!

Als je in de kinderopvang wilt werken, moet je hiervoor bevoegd zijn. Bij de Kinderkoepel kun je werken en tegelijk je bevoegdheid behalen. Er is nog plek beschikbaar vanaf 1 oktober, hiervoor zijn we nu aan het werven. Daarnaast komen er vanaf 1 februari 2024  weer 4 nieuwe plekken beschikbaar. Hoe werkt dit en is het iets voor jou? In deze blog vertellen we je er meer over.

Wat is een leer-werkplek?
Met een leer-werkplek of BBL-plek leiden wij je op in de praktijk. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Je komt bij ons in dienst als student-werknemer. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om de kinderopvang te leren kennen en alles wat daarbij komt kijken. Je begint direct, net als bij de Beroeps Opleidende Leerweg, met stageopdrachten.

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
Bij de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) ligt het accent op het opdoen van theorie. Je volgt veel lessen op school, aangevuld door een stage. Bij BBL ga je één dag per week naar school en werk je verdeeld over vier dagen op één van onze locaties. Je duikt gelijk de praktijk in. Daarbij heb je initiatief, leergierigheid en doorzettingsvermogen nodig.

Hoe gaat het in de praktijk?
Als je een BBL-traject gaat volgen, krijg je een contract van maximaal 24 uur met een proeftijd van twee maanden. De opleiding betaal je zelf. Wij werken samen met de opleiding bij het Zadkine in Rotterdam. Het salaris zal steeds iets stijgen naarmate de inzetbaarheid toeneemt. Uiteindelijk rond je het stagelopen af en bereik je 100% inzetbaarheid. Ook ga je met ons een opleidingsovereenkomst aan. Dat betekent dat je na het afronden van je opleiding de opleidingskosten kunt terugverdienen door bij ons in dienst te blijven.

Ervaring opdoen op alle groepen
Bij de Kinderkoepel vinden we het belangrijk dat je aan het einde van het leer-werktraject met alle doelgroepen hebt kennisgemaakt. Je loopt daarom gedurende het traject op alle groepen mee. Je begint bij de peuters, gecombineerd met de BSO (4+ en 7+). Heb je daar voldoende kennis en ervaring opgedaan? Dan ga je twee dagen per week werken op de BSO en zet je je stage verder voort bij de dreumes- en babygroep.

Traject ‘op maat’
Door middel van evaluatiegesprekken en aan de hand van een persoonlijk ontwikkelplan (POP) houden we je voortgang bij. Je maakt reflectieverslagen om behaalde vaardigheden aan te tonen en je bepaalt zelf je leerdoelen. Het traject is op die manier ‘op maat gemaakt’, speciaal voor jou.

Hoelang duurt zo’n stage?
We streven er samen naar dat je binnen twee jaar de opleiding hebt doorlopen en je jezelf hebt ontwikkeld van 0% naar 100% inzetbare pedagogisch medewerker. Het is onze bedoeling dat je jouw traject op een vaste locatie volgt. Toch kan het soms gebeuren dat je gedurende je opleiding (ook) op een andere locatie wordt ingewerkt. Globaal is het eerste jaar voor de BPV-opdrachten (beroepspraktijkvorming) en het tweede jaar voor de examenopdrachten (Prove2Move). Op die manier kun je binnen twee jaar je diploma halen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
We bieden de BBL-opleiding aan op niveau 4. Om te starten met deze opleiding heb je minimaal een vooropleiding op MBO 2 of MBO 3 niveau nodig. Aangevuld met relevantie (werk)ervaring. Je moet een groot hart hebben voor kinderen, willen ontwikkelen en je moet flexibel zijn.

Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?
Je solliciteert met een motivatiebrief en CV. Spreekt jouw profiel ons aan? Dan nodigen we je uit voor een sollicitatiegesprek. In dat gesprek stemmen we de verwachtingen af. Als het van beide kanten goed voelt, wijzen we je een plek toe op een van onze locaties.

Is de BBL-route iets voor jou?
Wil jij deze uitdaging aangaan? Mail ons je motivatie en CV naar onze collega Annewien via a.kentin@kinderkoepel.nl.

Heb je nog vragen over het BBL-traject?
Stuur dan een mail naar stage@kinderkoepel.nl.