Gastouderopvang, hoe werkt dat?

Een bemiddelingsmedewerker bemiddelt tussen ouders die op zoek zijn naar gastouderopvang en de gastouders zelf. Hoe gaat dat bij de Kinderkoepel en wat betekent dit in de praktijk? In dit blog vertellen we je hier meer over.

Wat is gastouderopvang
Gastouderopvang is een kleinschalige, flexibele vorm van kinderopvang bij een gastouder thuis. In Nederland is het zo geregeld dat een gastouder ingeschreven moet staan bij een landelijk erkend bemiddelingsbureau. Alleen dan mag een gastouder kinderen opvangen en kan de vraagouder (dat is een ouder die gastouderopvang zoekt) een tegemoetkoming krijgen via de kinderopvangtoeslag.

Wanneer kies je voor gastouderopvang
Opvang bij een gastouder thuis is kleinschalig en persoonlijk. Een gastouder heeft, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, maximaal 6 kinderen per dag. Dat biedt meer ruimte voor persoonlijk contact en er is altijd een vast gezicht. Een gastouder bepaalt ook zijn/haar eigen werktijden en kan daardoor flexibel zijn in opvangtijden en dagen.

 Hoe zit dat bij de Kinderkoepel
De Kinderkoepel biedt naast kinderopvang op kinderdagverblijven ook gastouderopvang aan. Als ouder kun je zo kiezen wat het beste bij je eigen gezinssituatie past. Naast een kinderopvangorganisatie is de Kinderkoepel een erkend bemiddelingsbureau. Dit betekent dat gastouders zich bij ons als gastouder in kunnen schrijven en dat wij mogen bemiddelen tussen vraagouders en gastouders.

Wat doet een bemiddelingsmedewerker
Een bemiddelingsmedewerker is de schakel tussen gastouder en de vraagouder. Bij ons vervult Maaike deze functie. Maaike brengt ouders die kinderopvang zoeken in contact met mogelijke gastouders die aangesloten zijn bij ons. Daarbij adviseert en begeleidt zij op pedagogisch niveau en op het gebied van veiligheid en gezondheid. Ze bewaakt de kwaliteit van de geboden opvang en verzorgt een deel van de administratie, zoals het opstellen van bemiddelingsovereenkomsten en het verzorgen van de facturatie van de gastouderopvang. Én vraag- en gastouders kunnen bij Maaike altijd terecht voor allerlei vragen over gastouderopvang.

Waarborgen van de kwaliteit
Het waarborgen van de kwaliteit is een belangrijke taak van een bemiddelingsmedewerker. Periodieke telefonische evaluaties, risico-inventarisaties, huisbezoeken en voortgangsgesprekken waarborgen de kwaliteit van de opvang. Daarbij organiseren we cursussen, trainingen en workshops voor gastouders én zijn er infoavonden voor de vraagouders. Op deze manier zorgen we samen voor kwaliteit én leuke gastouderopvang.

Meer informatie
Ben je op zoek naar opvang bij een gastouder of wil je zelf gastouder worden bij de Kinderkoepel? Maaike informeert je graag over de mogelijkheden. Je kunt contact met haar op opnemen op 0181-325049 (optie 3) of stuur een mail naar gastouderopvang@kinderkoepel.nl.

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.